Info

English version

Een blaadje bladgoud wil ik zijn
Fragiel wapper en dwarrel ik met alle winden mee
Zonder mijn glans te verliezen
Verwonderd kijk ik om mij heen
Lichaamstaal tussen twee mensen
Een baksteen, die tot stof vergaat
Hoe verhoud ik me tot de ruimte en de ander?
Tekeningen groeien onder mijn vingers
Als een foto in een ontwikkelbad
Ik “kneed” potloodlijnen tot ze tastbaar zijn
In de ruimte bestaan
In performances ben ik aanwezig, al is de ruimte verlaten
Zo zoek ik contact met de ander en de ruimte om mij heen
Deel ik mijn glans en verwondering
Glinsterend als een blaadje bladgoud

 


In haar tekeningen en performances onderzoekt Liesje van den Berk de aan- en afwezigheid van haarzelf en de communicatie tussen mensen en hun relatie tot elkaar en de omgeving. Ze gebruikt haar observaties van de constante beweging van objecten, mensen, omgeving en schaduw en licht om de aanwezigheid van tijd en ruimte voelbaar te maken.

Het tekenen is haar basis. In haar tekeningen laat ze vaak de contouren weg en ‘kneed’ de potloodlijnen tot ze tastbaar zijn en in de ruimte bestaan met subtiele details, kleine en grote gebaren. De fysieke en zintuigelijke ervaring van het tekenen is daarbij steeds belangrijker geworden; het geluid en de beweging van een krassende, strelende en schurende potlood over het papier.

De performance gaat over de actie, het proces en ‘in het moment zijn’ in een live presentatie. Met aandacht voor het lichaam, de ruimte, de mensen en de energie om haar heen. Sinds een paar jaar combineert ze performance en tekenen. In deze tekenperformance ervaart het publiek de kracht van het performen, het ‘in het moment zijn’ en de kracht van de tekening tegelijk.

In haar recente werk probeert ze het ongrijpbare en de vergankelijkheid van aanwezigheid te visualiseren. Ze gebruikt performance, video, tijdelijke beelden met kleine bewegingen en werken op locatie als basis voor deze tekeningen.

 

Liesje van den Berk exposeert haar werk regelmatig, o.a. Amsterdam Drawing(NL), gAD-galery Antiks Design in Lissabon(PT), Galerie 59/SBK Zuid A’dam in Amsterdam, Bart kunst in huis in Nijmegen en Centrum voor Jonge Kunst in Gent(BE). Daarnaast maakt ze performances voor bijvoorbeeld 2TurvenHoog(NL), Oerol (NL), |FAT| Arts & Fashion Week Toronto (CA), Grimmuseum Berlin (DE), SEAPA BU World Symposium (Global Encounters in Southeast Asian Performing Arts 2013 University Bangkok)(TH).