English version click here.

Should I sharpen my pencil or soften my voice? performance DRAWin festival 2018 (UK), photo by Ram Samocha
Should I sharpen my pencil or soften my voice?performance DRAWin festival 2018 (UK),photo by Ram Samocha

Een lijn kan je ook samen trekken

Een mooie kans om mijn residentie in DRAWinternational (Caylus,FR) te ondersteunen en bij te dragen aan mijn onderzoeksperiode in Amsterdam Noord.

Aankomende april 2019 ga ik een residentie doen bij DRAWinternational (FR). Tijdens deze residentie ga ik de mogelijkheden van tekenacties in de openbare ruimte onderzoeken. Met een subtiele potloodlijn, een gebaar of blik, nodig ik het publiek uit tot reactie. Ik voer verschillende non-verbale tekendialogen met steeds andere geluiden, ritmes, kleuren en lijnen. Elk materiaal en elke persoon heeft zijn eigen “gesprek”, zijn eigen tekening. Dit onderzoek zet ik voort in een reeks interactieve tekenperformances in Amsterdam Noord i.s.m. Nieuw Dakota.

Voor deze residentie heb ik van Stichting Gerbrandy Cultuurfonds een subsidie ontvangen. Deze subsidie dekt echter niet de materiaalkosten van mijn project, zoals een lange tafel voor de performances, papier, tekenmateriaal en video- en audioapparatuur. Vandaar mijn vraag aan jullie voor een financiële ondersteuning.

Je kunt een ondersteunende bijdrage doneren of kiezen voor een van de vele mooie tegenprestaties, hieronder beschreven. Geef jouw vriend(in) een workshop cadeau, koop voor jezelf een mooie tekening of doe mee aan een collectieve tekenperformance. Doneren kan t/m 24 maart 2019 door mij een mail (liesje@liesjeberk.nl) te sturen. De tegenprestatie(s) ontvang je vóór 31 juli 2019.

Je kunt mij natuurlijk ook ondersteunen door een tekening te kopen. Bekijk mijn website of maak een afspraak voor een bezoek in het atelier om de tekeningen “live” te zien.

Iedereen die doneert ontvangt een persoonlijke bericht, een glimp van mijn onderzoek in Caylus. Alvast bedankt voor je bijdrage aan mijn project.

Met tekengroet
Liesje van den Berk

“Alleen in het gesprek, in dialoog met de ander kan de mens volgens Arendt tot een wezenlijk inzicht in de wereld en in zichzelf komen. Alleen in het debat kunnen de eigen standpunten uitgedaagd worden, zodat er zowel bij zichzelf als bij de anderen nieuwe gedachten over die wereld kunnen ontstaan”

Hermsen, J. (2010). Stil de tijd (13e druk) Amsterdam, Nederland: de Arbeiderspers, p.209

optie 1: € 10,-
13 Ansichtkaarten

Je ontvangt een kaartenset van mijn eerdere werk (2009,2015) en twee ansichtkkaarten van nieuwe tekeningen van dit project.


Ik geef je een lijn, Performance, duration 30 minuten, Buitenkunst Randmeer,2017, photo by Keke Keukelaar

I give you a line, performance photo’s by Keke Keukelaar

optie 3a: € 35
Deelname aan een collectieve tekenperformance in Amsterdam Noord

halve dag, inclusief koffie en/of thee en poëtische herinnering
Data in overleg
voor 1 persoon

Doe mee aan één van de try-outs van mijn performance voor Nieuw Dakota (Amsterdam Noord). Een groep deelnemers wordt uitgenodigd om zonder woorden een verbinding met elkaar te maken door te tekenen.


optie 3b: € 1000
Collectieve tekenperformance voor jouw eigen groep

Wil je een collectieve tekenperformance voor jouw eigen bedrijf, vriendengroep of familie, kies dan deze optie.
halve dag, inclusief koffie en/of thee en poëtische herinnering
exclusief reiskosten
Data en locatie in overleg
max. 16 mensen


optie 6a: € 60,-
Deelname workshop Drawalks in Amsterdam Noord

3 uur inclusief materiaal (gebruik tekenmateriaal en persoonlijk uniek schetsboek)
voor 1 persoon
Data in overleg
Mogelijke data:
Zaterdag: 18, 25 mei, 15, 29 juni
Zondag: 12, 19, 26 mei,16 juni

In Amsterdam Noord nodig ik steeds een kleine groepjes mensen mee uit op mijn Drawalks. De deelnemers krijgen een aantal eenvoudige tekenopdrachten om tegelijk te wandelen en tekenen. Via deze workshop maak ik je kennis met mijn werkmethode Drawalks.


optie 6b: € 500,-
Workshop Drawalks voor je eigen groep

Wil je graag een workshop Drawalks met jouw eigen groep vrienden, familie of collega’s volgen, kies dan voor deze optie.
3 uur inclusief materiaal (gebruik tekenmateriaal en persoonlijk uniek schetsboek)
exclusief reiskosten
Locatie en data in overleg
maximaal 10 mensen

optie 2: € 22,-
Gesigneerd boek van Fata Morgana van Rust

In 2009 heb ik het boek Fata Morgana van Rust gemaakt, van de ervaringstheatervoorstelling Fata Morgana van Rust. Tekeningen, installaties en performances zijn aangevuld met teksten van de spelers, studenten Artiest Theater aan het Rijn IJssel College in Arnhem. Het is een boek dat rust uitstraalt, maar is het echte rust? Bladerend door het boek, verandert rust algauw in onrust, stilte in rumoer. Het boek is in het midden om te vormen tot een wit tentje, een persoonlijke oase om gedachten in achter te laten of een Fata Morgana van Rust?


Tone down the edge of an itchy stone, performance (CY), photo by Polymnia Tsinti

optie 4: € 40,-
Stof van een gesprek

Laat je verrassen en ontvang het stof van een gesprek!


optie 5: €55,-
Tekening Drawalk
Potloodtekening op papier
21x 14,8 cm

Als voorbereiding op mijn performances en tekeningen gebruik ik vaak mijn tekenmethode Drawalks om verbinding aan te gaan met de omgeving. Dit is een methode om de omgeving te observeren en vast te leggen d.m.v. zintuiglijke ervaringen en (wandelend) tekenen. Ook bij DRAWinternational en in Amsterdam Noord zal ik Drawalks maken. Bij terugkomst uit Frankrijk nodig ik je uit in mijn atelier om een tekening uit de serie Drawalks te komen uitzoeken.

Tijdens mijn verblijf in MAE artists’ retreats in Sesimbra (PT) ben ik begonnen met Drawalks (2014-heden). Al wandelend langs de kustlijn tekende ik de zee. Ik veranderde constant van perspectief en kon zo de verschillende aspecten en bewegingen van het landschap weergeven in mijn tekeningen.

Voorbeelden van eerdere Drawalks
https://liesjeberk.nl/sensory-drawalks/
https://liesjeberk.nl/drawalks/
https://liesjeberk.nl/physical-impression-amstelpark/
https://liesjeberk.nl/sounds-of-amstelpark/


optie 7: €250
Interactieve één-op-één performance plus geluidsopname en tekening als herinnering
Data en locatie in overleg
voor 1 persoon

In de interactieve één-op-één tekenperformance The pencils exchanged is de handeling van het tekenen het kunstwerk. Twee potloden vormen in twee oneindige lijnen niet alleen één tekening, maar ook één verbinding. Een camera filmt de handen van bovenaf. Ieder “gesprek” leidt tot een andere compositie van tekenbewegingen en geluiden en een andere tekening van lijnen, ritmes en tonen.