off – line – on

37 PK Haarlem
17 juli t/m 29 augustus
opening 16 juli 16-17h

photo of the preparations of the floor drawing in 37 PK
Haarlem

Liesje van den Berk presenteert haar onderzoeksproject off – line – on bij 37PK. Een zoektocht naar manieren om via tekenen direct contact te maken met anderen in een tijd waarin we afstand tot elkaar moeten houden. Liesje heeft de afgelopen maanden gewerkt aan dit project in het gastatelier VOL22 van 37PK en ontwikkelde een tekenwandeling en een tentoonstelling, die van 17 juli t/m 29 augustus te zien is.

De expositie bij 37PK is constant in verandering als een plattegrond van de stad. Gedetailleerde tekeningen en vluchtige lijnen wisselen elkaar af in deze getekende installatie. Het publiek kan over de plattegrond heen dwalen of actief een spoor achter laten door mee te gaan op een tekenwandeling. In de tekenwandeling ‘Line – off – Line’ gaan de deelnemers samen met Liesje via tekenacties een dialoog aan met Haarlem en elkaar.

off – line – on is ontstaan als tegenreactie op het telefoongebruik in onze huidige samenleving. Wij houden onze telefoon vast als een kostbaar object. Weinig onderlinge gesprekken of open blikken wanneer we onderweg zijn, maar wanhopig gestaar naar de telefoon op zoek naar contact elders. Waar zijn we? Door de telefoon zijn we vaak in meerder werelden en werkelijkheden tegelijk, maar wanneer zijn we nog wel echt hier?

Wandeling maakt tentoonstelling
In de tekenwandeling vraagt Liesje van den Berk de deelnemers hun telefoon tijdelijk te vervangen voor een blanco papieren telefoon en grafietpotlood om in stilte en concentratie te gaan wandelen en tekenen in Haarlem. Op sommige momenten van de wandeling geeft Liesje specifiek zintuigelijke tekenopdrachten. Tekenen is in deze wandeling een manier om op actieve wijze de rijkdom van je omgeving te ervaren en contact te maken. Via het delen van tekeningen creëert Liesje een dialoog over de omgeving tussen de deelnemers. Langzaam worden de individuen een groep. Aan het einde delen de deelnemers één van hun tekeningen op de plattegrond van Haarlem in 37PK. Deze tekeningen blijven achter om een stukje van de wandeling, een herinnering van een moment, te laten zien aan de andere bezoekers van de tentoonstelling.

Naast de herinneringen van de wandelingen liggen de grondstoffen van de telefoon, als ornamenten van gebouwen, verspreid door de ruimte. Zonder onszelf te verplaatsen heeft de telefoon al een heel spoor over de wereld achtergelaten.

Loop mee met de tekenwandelingen
Zet één stap, zet één lijn, op een blanco papier is alles mogelijk. Verlaat je veilige digitale bubbel en laat je telefoon achter. Voel, zie, ruik, luister en ervaar met je potlood op deze tekenwandeling. Een tekenwandeling waarbij je geen tekenervaring nodig hebt en Liesje van den Berk je op performatieve manier meeneemt door de stad.

Op deze momenten vinden tekenwandelingen plaats:
• Vrijdag 16 juli 14-15.30 uur (voorafgaand aan de tentoonstellingsopening)
• Vrijdag 30 juli 15-16.30 uur
• Vrijdag 6 augustus 15-16.30 uur
• Vrijdag 13 augustus 15-16.30 uur
• Vrijdag 20 augustus 15-16.30 uur
Start- en einde van de wandeling bij 37PK. Deelname is gratis, graag aanmelden via 37pkhaarlem@gmail.com.


Groot Heiligland 37, 2011 EP Haarlem
www.37pk.nl

Openingstijden van tentoonstellingen
donderdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur