off-line-on
2021
tekeningeninstallatie
37PK, Haarlem
fotograaf: Tom Janssen
Getekende installatie bestaat uit:
Haarlem in grafiet, vloertekening met wateroplosbare grafietpotlood, 2021
Herinneringen van een wandeling, Grafietpotlood op papieren telefoons, 7,5-14,5 cm, 2021
door deelnemers van de tekenwandeling
Grondstoffen van de telefoon, 38 Kleurpotloodtekeningen op papieren telefoon, 7,5-14,5 cm, 2019-2021
Antimoon, Arseen, Barium, Bauxiet, Beryllium, Bismut, Borium, Chroom, Kobalt, Dysprosium, Gallium, Goud, Indium, Ijzer, Lithium, Magnesium, Mangaan, Mica, Molybdeen, Neodymium, Nikkel, Noibium, Palladium, Platina, Praseodymium, Rhenium, Rhodium, Ruthenium, Sillica, Silver, Strontium, Tantalum, Tin, Titanium, Wolfraam, Yttrium, Zink
Fysische ontmoetingsvorm “ Rondom”, handgeschepte papieren ring met zaden van één- en meerjarige inheemse bloemen, 320×320 cm, 2021
De tekeningeninstallatie off-line-on is constant in verandering als een plattegrond van de stad. Gedetailleerde tekeningen en vluchtige lijnen wisselen elkaar af in deze getekende installatie. Het publiek kan over de plattegrond heen dwalen of actief een spoor achter laten door mee te gaan op een tekenwandeling. In de tekenwandeling Line – off – Line gaan de deelnemers samen via tekenacties een dialoog aan met Haarlem en elkaar.
off – line – on is ontstaan als tegenreactie op het telefoongebruik in onze huidige samenleving. Wij houden onze telefoon vast als een kostbaar object. Weinig onderlinge gesprekken of open blikken wanneer we onderweg zijn, maar wanhopig gestaar naar de telefoon op zoek naar contact elders. Waar zijn we? Door de telefoon zijn we vaak in meerder werelden en werkelijkheden tegelijk, maar wanneer zijn we nog wel echt hier?
In de tekenwandeling vraagt Liesje de deelnemers hun telefoon tijdelijk te vervangen voor een blanco papieren telefoon en grafietpotlood om te gaan wandelen en tekenen in Haarlem. Op sommige momenten van de wandeling geeft ze specifiek zintuigelijke tekenopdrachten. Tekenen is in deze wandeling een manier om op actieve wijze de rijkdom van je omgeving te ervaren en contact te maken. Via het delen van tekeningen ontstaat er een dialoog over de omgeving tussen de deelnemers. Langzaam worden de individuen een groep. Aan het einde delen de deelnemers één van hun tekeningen op de plattegrond van Haarlem. Deze tekeningen blijven achter om een stukje van de wandeling, een herinnering van een moment, te laten zien aan de andere bezoekers van de tentoonstelling.
Naast de herinneringen van de wandelingen liggen de grondstoffen van de telefoon, als ornamenten van gebouwen, verspreid door de ruimte. Zonder onszelf te verplaatsen heeft de telefoon al een heel spoor over de wereld achtergelaten.